Boekenrecencie: Het meisje in de trein

Het meisje in de trein

Boekreview: Het meisje in de trein – Paula Hawkins

Eén betekent ergernis, twee brengen plezier, drie een trouwpartij en een klein kindje vier. Ik blijf hangen op vier en kan niet verder komen. Mijn hoofd is vol geluiden, mijn mond zit vol bloed. En een klein kindje vier. Ik hoor de eksters, ze lachen, ze lachen me uit, met een schor gekakel. Een voorbode. Een slecht voorteken. Ik zie ze, zwart afgetekend tegen de zon. Niet de vogels, iets anders. Er komt iemand aan. Iemand praat tegen me. ‘kijk nou. Kijk nou wat ik heb gedaan, door jou schuld.’

Ik koop boeken in boekwinkels, online en ook in kringloopwinkels. Het meisje in de trein komt uit een kringloopwinkel.

Achterflap

Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hun persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven is – in Rachels ogen – perfect.

Een beetje zoals haar eigen leven ooit was.

Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is er te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?

Het verhaal wordt verteld in het perspectief van Rachel. Later in het verhaal komen ook de perspectieven van Megan (Jess) en Anne, de huidige vrouw van haar ex bij. Je gaat van het heden naar het verleden en langzaam aan kom je meer te weten over hoe het nu precies in elkaar steekt.

Als ik aan het reizen ben dan vind ik het ook heerlijk om naar huisjes te kijken en vooral wanneer het buiten donker is dan kan je goed naar binnen kijken. Vandaar dat Het meisje in de trein mij aansprak om te gaan lezen.

Rachel haar leven ligt overhoop. Ze is aan de drank en ontslagen van haar werk. Omdat ze niet wil dat haar huisgenote dit te weten komt neemt Rachel elke dag dezelfde trein en komt ze langs haar oude buurt waar ze ooit zo een gelukkig leven leidde met haar ex man Tom. Tom daarin tegen is verder gegaan met zijn leven en is opnieuw getrouwd en vader geworden.

Rachel neemt elke ochtend en avond op precieze tijden de trein en elke keer als zij langs haar oude buurt rijd ziet ze een stel in de ochtend ontbijten en ze noemt hun Jess en Jason. Op een ochtend ziet ze geen Jason die naast Jess zit maar een andere vreemde man. En als Jess niet veel later ook nog eens verdwijnt en Rachel het besluit neemt om bij de politie te melden wat zij heeft gezien komt Rachel in een duistere zaak terecht. Kan zij zichzelf verdedigen als ze altijd dronken is en black outs heeft.

Informatie

Het meisje in de trein – Paula Hawkins

Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers

Verschenen: 2015

paperback: 358 pagina’s

ISBN: 9789400503885

*Dit artikel bevat een affiliate link

afsluiter-2

Volg mij op social media en like mijn blogs:
Pin Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *