Ondertussen……

…..ben ik geslaagd voor de opleiding DVHZW, oftewel ik ben nu gediplomeerd Helpende.

 

Ik heb een leuk, leerzaam half jaar achter de rug waarin ik persoonlijk heel erg ben gegroeid.De 6 maanden zijn voorbij gevlogen en kwam ik amper aan iets anders toe. Als ik al een vrij minuutje had dan moest ik toch echt mijn huishouding op orde stellen en af en toe een wasje draaien.

 

Als de dag van gister weet ik nog mijn eerste schooldag en wat was ik zenuwachtig. Er ging van alles door mijn hoofd; waar begin ik aan en kan ik het wel? Eenmaal in de klas bleek ik hele gezellige “collega’s “ te hebben en de klik was er meteen. Je hebt natuurlijk ook een gezamenlijk doel en doordat het volwassen onderwijs is maakt het ook wel makkelijker. De “juffen” haha, die we bij voornaam noemden, waren heel relaxed en begrepen goed dat het voor de meeste een hele tijd geleden is dat we in de schoolbanken hebben gezeten.

Naast school moest ik ook stage gaan lopen en vond ik een hele leuke plek in een verpleeghuis in Ouderkerk aan de Amstel waar ik meer uren heb gedraaid dan de verplichte 384 uur. Ik heb er zelfs een werkcontract aan overgehouden en vul ik nu zo nu en dan een open dienst in. Veel kan ik nu niet werken want ik ben inmiddels gestart met de vervolgopleiding. Ik doe nu in twee jaar de VIG-opleiding. VIG staat voor Verzorgende individuele gezondheidszorg.

 

Wat is het verschil nu en met de afgeronde Helpende opleiding?

Nu mag ik beroepsmatig zorgvragers verzorgen doormiddel van ondersteuning bij ADL. ADL betekent algemene dagelijkse levensverrichtingen. Ik bied ondersteuning bij de dagelijkse zorg, observeer en rapporteer en zorg dat de huishouding draaiende blijft.

Als VIG-er hebt je meer bevoegdheden en kan en mag je verpleegtechnische handelingen verrichten zoals injecteren, katheteriseren, wondverzorging en maagsonde inbrengen. Het uitzetten en uitgeven van medicijnen en het opstellen van een zorgplan. Dit betekent voor mij dat ik echt hard moet gaan blokken, want voor medisch rekenen moet ik een voldoende halen. En laat ik er met rekenen slecht voorstaan. Op mijn cijferlijst staat nu bij rekenen een 3 die gelukkig nu niet meetelde om te kunnen slagen. Voor Nederlands daarentegen heb ik prachtige cijfers en zie ik zelfs een 10 staan.

Ik heb alle vertrouwen in mezelf dat ik ook dit ga rocken en zie de toekomst erg rooskleurig. Zo rooskleurig dat ik trots ben dat ik dit beroep beroepsmatig mag gaan uitvoeren. Wie had dit nu verwacht? Nou ikke niet hoor, haha.

 

Volg mij op social media en like mijn blogs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *